Něco málo o čokoládě

Jak poznat kvalitní čokoládu?

Každá čokoláda ORIGIN má svou typickou vůni a chuť po oblasti, kde byly vypěstovány kakaové boby, z nichž je čokoláda vyrobena.

Čokoláda se dá koupit na každém rohu a v supermarketech jsou jí plné regály, ale stejně jako u jiných potravin (káva J), v kvalitě jsou obrovské rozdíly.

Zkušený milovník čokolády se podívá na obal a ví. Prvním poznávacím znamením jsou informace o původu kakaových bobů. Kvalitní čokoládovny na obalu zmiňují geografický původ kakaových bobů (proslulé plantáže Venezuela, Ekvádor, Indonésie a Madakaskar) a také odrůdu. Díky tomu mají i čisté černé čokolády specifické chuťové tóny podle oblasti.

Čtěte složení! Nejde jen o co nevyšší % kakaa (oceňované čokolády mají 60-80 %, u víceprocentních hořkost převládá nad chuťovými tóny). Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, cukr a vanilku. Jedinou tolerovanou umělou přísadou je sójový lecitin pro lepší konzistenci a u mléčných čokolád samozřejmě sušené mléko. Pokud ve složení najdete některou z následujících přísad, dejte ruce pryč!

TUK – největší čokoládový hřích, který se neodpouští! Mléčný, ztužený, kokosový a palmový tuk často nahrazují cenné kakaové máslo a tím nejen ovlivní chuť, ale i chemické složení (více mastných kyselin má negativní vliv na zdraví)

VANILIN - umělá náhražka vanilky, SUŠENÁ SYROVÁTKA, AROMATA, OCHUCOVADLA A ÉČKA VŠEHO DRUHU

Ale varujeme Vás, až objevíte kouzlo chuti kvalitních čokolád, není cesta zpět.

 

Každá čokoláda ORIGIN má svou typickou vůni a chuť po oblasti, kde byly vypěstovány kakaové boby, z nichž je čokoláda vyrobena

 

HOŘKÉ ČOKOLÁDY

Origin UGANDA 80% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Forastero. Úžasná chuť žampionů, doprovázená decentní chutí kakaových kyselin s nádechem uzeného kakaa.

Origin VIETNAM 73% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Trinitario. Silná kakaová chuť obohacená o tóny citrusů, dřeva a tabáku.

Origin EKVÁDOR 71% cocoa: Čokoláda vyrobená z ekvádorských bobů, které dodávají jemné a měkké aroma, připomínající květiny, rozinky, kyseliny kakaa a uzené kakao.

Origin GRENADA 67% cocoa: Směs kakaových bobů Trinitario a Criollo. Teplo kávy a praženého kakaa s téměř nepostřehnutelnou chutí růžového grepu s náznakem lékořice jí dodává jedinečnou chuť.

Origin PERU 64% cocoa: Směs kakaových bobů Trinitario a Criollo vytváří hořkou čokoládu s lehkou chutí kakaa, doprovázenou chutí rozinek a sušených fíků.

Origin COSTA RICA 64% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Trinitario má vůni dřeva a oliv, která se mísí s vůní kávy a kakaových kyselin. V pozadí je rozpoznatelný náznak uzeného kakaa.

MLÉČNÉ ČOKOLÁDY

Origin VENEZUELA 43% cocoa: Směs kakaových bobů Trinitario a Criollo má silnou vyváženou chuť karamelu, lískových oříšků a másla s podtextem praženého kakaa s jasnou vanilkovou vůní.

Origin VANUATU 44% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Forastero. Chuťově silná čokoláda s kyticí vůní, připomínající lískové oříšky, kávu, vařené mléko a karamel.

Origin COSTA RICA 38% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Trinitario. Poskytuje vůni vařeného mléka a syrového kakaa. Teplo ze dřeva a dotek oliv poskytují sametově hebký zážitek chutí.

BÍLÁ ČOKOLÁDA

Origin DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA 31% cocoa: Čokoláda vyrobená z kakaových bobů Sanchez. Delikátní chuť másla je umocněna lehkou chutí vařeného mléka s podtextem květin a sušených fíků.

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.